tirsdag den 1. maj 2012

Ristet brød med mast avocado, feta og hjemmelavet dukkah (glutenfri)


Avocado er et hit og dejlig i så mange forskellige sammenhænge. Denne her mad spiser jeg både til morgenmad, frokost og aftensmad...

Måske ved du ikke, hvad dukkah er - men så vil jeg lige beskrive: Dukkah er en blanding af ristede nødder og krydderier. Nødder og krydderier ristes, så de bliver aromatiske og stødes så i en morter til den ønskede konsistens. 

Der findes et hav af varianter og det er helt op til en selv at lave en smagsvariant, som man kan li'. 
Dukkah bruges meget i Nordafrika og Mellemøsten, men jeg opdagede den dog i Australien, hvor den var i denne skønne kombination.. 
Brug den på et blødkogt æg, stegt kylling eller over en salat. Jeg har også drysset det over en varm salat med grillede rødbeder og citron-dressing.. prøv det!
Dukkahen tager en halv times tid at lave, men så er der også til et års forbrug!



Dukkah
100 g hasselnødder
2 spsk korianderfrø
1/2 tsk fennikelfrø
1 tsk spidskommen
1 tsk sort hel peber
6 spsk sesamfrø
1 spsk salt
Et par drys cayennepeber
Et par drys kanel
  1. Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 C i 10 min til hinden brister og de er let lysebrune. Vær opmærksom på, at de ikke brænder på, det går pludselig hurtigt.
  2. Når hasselnødderne er færdige kommes de i et viskestykke og rul nødderne rundt i klædet, så hinderne skaller af. Lad dem køle af.
  3. På en tør pande ristes koriander, fennikel og sesamfrø. Når det begynder at dufte slukkes der og det køles af.
  4. I en minihakker eller morter males koriander, fennikel, sesam og peber til ønsket grovhed.
  5. Det samme gøres med hasselnødderne - jeg morter hasselnødderne, da det giver afrundede kanter og nemmere kan styre grovheden - jeg kan godt li’, når det er groft stødt.
  6. Bland alle ingredienserne sammen og så er den færdig..
Opbevar i en lufttæt beholder.


Resten er simpelt..

Avocadofyld
1/2 avocado
1 stor spsk blød feta, smuldret
Lidt citronskal, revet
Frisk koriander eller persille
  1. Mas den modne avocado med en gaffel
  2. Riv lidt citronskal over
  3. Smuldr fetaen i
  4. Hak et par blade koriander eller persille - kan også undlades - og rør rundt.

Server på et stykke ristet brød og drys dukkahen over * * * 

2 kommentarer:

  1. LKære Kathrine
    Jeg var lykkelig da jeg blev opmærksom på din glutenfri blog. Kastede mig ud i majsbrødet, som smager skønt. MEN, det hæver ikke. Jeg har fulgt opskriften, brugt glutenfri Finax mel, og selv lavet creamed corn. Konsistensen har været ret fast, som havregrød og jeg har brugt den angivne mængde hævemiddel - oven i købet lidt mere anden gang. Samme flade resultat...
    Hvad mon jeg gør galt?
    Det er næppe et brød, som hæver meget, men dette er ganske bastant især i bunden.
    Mange hilsner
    Dorrit

    SvarSlet
  2. Hej Dorrit!

    Undskyld det sene svar, jeg har ikke haft mulighed for at bage brødet igen før nu.
    Jeg har gennemgået opskriften og fulgt den fuldstændig efter det jeg har skrevet her - og jeg har ingen problemer...
    Jeg tænker, at det kan være polentaens grovhed? Der er en del forskel på polenta, men jeg har selv brugt forskellige mærker fra gang til gang og ikke stødt på, at det falder sammen i bunden og ikke hæver - dog synes jeg godt at polentaen kan være for grov som fx. Urthekrams Majsgryn er. Men grovheden afhænger også af, hvor meget væske der skal i og det kan være, at det er der fejlkilden er...?
    Du er faktisk den anden der skriver, at brødet ikke hæver så godt, så der må jeg være noget! Men lige hvad, det har jeg svært ved at sætte fingeren på..

    Jeg prøver mig lidt frem ved de kommende bagninger og giver lyd, hvis jeg støder på problemet..

    Hilsen Katrine

    SvarSlet