lørdag den 2. februar 2013

Croissanter (glutenfrie)



Smagen af en sprød og smørfyldt nybagt croissant, hvor flager falder af ved en hver bid, det er virkelig lykken på en vinterdag!

Det er slet ikke svært, men kræver lige lidt forberedelse dagen før.

Normalt bruger jeg ikke færdigblandede melblandinger, men da jeg så denne opskrift, så blev jeg nødt til det. Så jeg susede afsted for at købe Schär og så i samme stund, at en pakke Jyttemel koster 75 kr(!??!!?!?!). Så er der virkelig noget at hente ved at blande melet selv - se opskrift her.
Opskriften her er fra den fine norske blog Uten Gluten, som også har en grundig fotogennemgang af croissantprocessen - så kig forbi!


Croissanter
12 styk

160 g Schär B-mix
125 g basismel eller Jyttemel
1/2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
60 g sukker
1,5 dl vand
2 tsk tørgær
1 stor tsk bagepulver
1 æg
*
180 g smør
1 æg - til pensling
Fyld: Nougat, Nutella, marmelade, remonce

1. Bland alle ingredienserne (undtagen det ene æg og smør) i en røremaskine og ælt det godt sammen. Når dejen har dannet en fast kugle, så pak det ind i film og læg på køl i mindst 2 timer eller natten over.
2. Læg smørret i fryseren.
3. Når dejen har hvilet længe nok, så tages smørret op og riv det på rivejern. Det er nemmest at gøre det direkte på et stort stykke film, så det kan pakkes direkte sammen og lægges i køleskabet til det skal bruges om lidt.
4. Dejen tages ud af køleskabet og rulles ud på køkkenpladen (med en smule mel), så det så vidt muligt danner et rektangel.
5. Forestil dig, at rektanglet deles op i tredjedele. Placer så smørret jævnt på de to nederste tredjedele. Fold så den smørfri tredjedel over den midterste tredjedel og til sidst den sidste del op over. Rul så et nyt rektangel og fold på samme måde: fold først den øverste over den midterste og så den nederste over midten.
Læg dejpakken på køl og lad det hvile i 25 minutter.
6. Tag dejen ud og gør det sammen igen med at rulle ud og folde sammen over to omgange. Læg på køl i 25 minutter.
7. Tag dejen ud og rul ud i et rektangel i den bredde, som du ønsker croissanterne. Skær siderne til og skær så ud i trekanter på tværs.
8. Rul croissanterne og kom evt. fyld i. Lad dem hvile på en bageplade i 1 time.
9. Forvarm ovnen til 175 C og bag croissanterne til de bliver gyldne - mine tog ca. 20 minutter.

Spis lune - de er ikke så sjove kolde!

5 kommentarer:

  1. Hej Katrine
    Først og fremmest tak for en lækker opskrift! dernæst vil jeg bare sige at du kan få jyttemel til en 50'er i Brugsen :)

    bedste hilsner
    Rikke

    SvarSlet
  2. Hej Rikke!

    Pyha, det var heldigt!! Jeg synes heller ikke at det var den pris jeg huskede..:)
    Og det var så lidt, det er absolut et forsøg værd!

    //Katrine

    SvarSlet
  3. Hej
    Tak for opskriften lækkert. Men hvilken basis mel har du brugt

    Vh. Canan

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Canan!
      Jeg har brugt en hjemmeblandet mel - hvis du klikker på 'basismel' i opskriften, så kommer du videre til opskriften på hjemmeblandet basismel.

      //Katrine

      Slet