søndag den 9. september 2012

Sprød mandelkage - med på et afbud (glutenfri)


Denne mandelkage er min mors klassiker. Egentlig var det slet ikke meningen, at den skulle på menuen. Jeg havde planlagt, at jeg ville prøve at lave popcakes - altså små runde kagerkugler på en pind, så de ligner slikkepinde.. men sådan skulle det ikke gå!
ALT gik galt med de popcakes! 
For det første var det en helt forkert browniedej jeg havde valgt - alt for meget sukker og smør, så da kagen kølede af, blev den stenhård, STEN HÅRD! 
Næste skridt var den hvide chokolade, som de skulle overtrækkes med - her ville jeg lige pifte den lidt og havde købt 'pufsukker', som åbenbart skulle i chokoladen og omsluttes af fedt for at bevare sin 'pop-evne'. Jeg kan huske, at da jeg var lille elskede jeg det pulver, som man dyppede sin slikkepind i og så var der et sandt fyrværkeri i munden - det var lidt det jeg håbede på her.. Men sådan skulle det heller ikke gå!
Som første udfordring i overtrækningsprocessen, så virkede pufsukkeret ikke - jeg tror at chokoladen var for varm - og som afsluttende nummer af showet, så faldt kuglerne af pindene da jeg dyppede dem.. Og i en hurtig beslutning, så var det hele i skraldespanden og ind kom rednings-mor..
Så det blev til to mandelkager, som bare sidder lige i skabet hver gang!

Det eneste man skal være opmærksom på med denne kager er ikke at bage den for hårdt i ovnen, da sukkermassen karamelliserer og kan blive virkelig hård i kanten - okay, hvis man serverer den for op til 40 år, men 50+ er no-go!
Den skal være sprød i kanten og fugtig og fløjelsblød indeni..

For en god ordens skyld, så er det ikke helt min mors opskrift, hun har den fra sin skoleveninde Nina - så hos os hedder den Nina's mandelkage.

Here goes..

Nina's mandelkage
Giver en stor springform - ca. 12 personer

4 æggeblommer
4 æggehvider
125 g blødt smør
500 g sukker
70 gr rasp
1 dl piskefløde
100 g hakkede mandler - hak dem i foodprocessor til meget grov mandelmel
100 g smelte chokolade til overtræk

1. Forvarm ovnen til 180 C og for en springform med bagepapir og smør papiret godt - ellers sætter kagen sig fast.
2. I en skål piskes æggeblommer og blødt smør hurtigt sammen - herefter piskes sukkeret i  til jævnt fordelt.
3. Dejen røres grundigt mens rasp, fløde og mandler til det hele er rørt sammen.
4. Pisk æggehviderne stive og vend i mandelmassen
5. Hæld dejen i springformen og bag i ovnen i en time og et kvarter ved 180 C.
6. Når kagen er færdig, så ta den ud af formen og lad køle af. Når afkølet, så pensel med smeltet chokolade.

Server med creme fraiche og frugt.
Kagen kan sagtens trække at blive lavet en dag eller to i forvejen og gør sig glimrende som morgensnack, hvis der er rester!

PS: Beklager billedekvaliteten, det var i mangel af bedre at telefonen måtte tages i brug..

4 kommentarer:

  1. Hej Katrine.
    Hvad er din rasp lavet af? For normalt plejer dette at være fyldt med gluten.
    Mvh. Monica

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Monica! Jo, i almindelig rasp er der gluten, da det er lavet af tørret brød - men man kan sagtens få glutenfri rasp, fx i Superbest.
      //Katrine

      Slet
  2. Har du ideer til hvad man ellers kan bruge?

    SvarSlet
  3. Du kan også gøre den både glutenfri og lavglykæmisk ved at erstatte sukker med dadler og male mandler til mel, som jeg har gjort hér: http://anneseidelin.dk/saftig-mandelkage-med-citron-og-vanilje/

    Den giver Nina kamp til stregen :-)

    Bedste hilsner, Anne.

    SvarSlet