tirsdag den 26. juni 2012

Blødt og sprødt brød med en god krumme (glutenfri)

ENDELIG har jeg fundet en opskrift, som kan erstatte min mors fødselsdagsboller - sprøde, lidt søde og med en god krumme.

Opskriften er fra det glutenfri magasin Easy Eats, som hver anden måned udgiver et digitalt magasin om glutenfri madlavning.
Det er en masse skønne opskrifter fra folk, som har levet glutenfri i lang tid og har gennemprøvet alverdens opskrifter, metoder og blandinger. Kig forbi siden og bliv fristet!

Dette brød er meget alsidigt - brød, pizza, boller, frocaccia..-  og dejen kan holde sig i køleskabet op til 5 dage. Det giver cirka to brød, så dejen kan ligge på køl til det skal bruges - lige til at forme og komme i ovnen.
Selve dejen skal hvile i minimum 5 timer før den kan bruges, men når den så er lavet, så kan den deles op i flere portioner og hygge sig i køleskabet så længe...

Jeg var virkelig overrasket over denne opskrift og synes, at det er det mest succesfulde lyse brød jeg har bagt til dato.
Første portion blev til et flettet brød, som var lige til at bryde stykker af og spise lunt med smør. Anden portion blev til sprøde oste stænger - den hurtigste snack!


Lyst brød - basisopskrift

125ml brunt rismel - fuldkorns rismel
125ml maizena
125ml kartoffelmel
250ml tapioca
1 spsk xanthan gum
1 pakke tørgær
75ml sukker
375ml mælk
50g smør
2 æg
-----
Æggehvide til pensling
Sesam eller birkes

1. Miks alle de tørre ingredienser.
2. Lun mælken og smørret til smørret er smeltet - når det er fingervarmt piskes æggene i.
3. Rør halvdelen af væsken i de tørre ingredienser og rør sammen til en tyk pasta. Rør resten af væsken i og rør i 5 minutter.
Dejen skal være lind og blød, tilsæt ekstra rismel, hvis det virker for tyndt.
4. Lad dejen hvile overdækket i 2 timer ved stuetemperatur.
5. Efter 2 timer er dejen hævet til dobbeltstørrelse cirka og herefter skal dejen på køl i minimum 3 timer. Opbevar den i en skål eller boks, som kan dækkes - men ikke lufttæt.
I køleskabet sætter dejen sig og bliver nemmere at arbejde med. Hvis den er for flydende, så rør mere rismel i.
Dejen skulle gerne være en blød dej, men i en sådan konsistens at den kan håndteres.


Når dejen er klar:


6. Halver dejen - læg den ene halvdel tilbage på køl.
7. Skær dejen i tre dele og form - hvis nødvendigt, drys med rismel.
8. Flet brødet, pensl med æggehvide og drys med birkes eller sesam.
9. Lad dejen hæve i 40 minutter undet et klæde -> forvarm ovnen til 175 C.
10. Bag brødet i 20-25 minutter til brødet hat taget farve.


Brødet bør spises med det samme eller fryses ned mens det er varmt.


Næste gang jeg bager af denne dej, så tror jeg at jeg vil lave brunsviger...mmm!

8 kommentarer:

  1. Hej Katrine. Jeg er i gang med at forsøge mig med denne opskrift. Jeg har lidt problemer og håber du kan hjælpe. Jeg har fulgt opskriften undtagen xanthan gum - har brugt hørfrø-slim i stedet. Efter at det hele er blandet er dejen fuldstændig flydende - tyndere end pandekage dej. Nogen ideer til hvad jeg gør forkert?
    Mvh Lisa

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisa!
      Beklager, at jeg ikke fik svaret med det samme, men har været i udlandet og havde ikke mulighed for at svare..
      Jeg håber, at du er kommet godt ud af det alligevel!
      Jeg tror slet ikke, at du gjorde noget forkert - inden dejen skal hvile er den meget blød, men så kan du komme mere rismel og tapioca i til du synes, at den har lidt fastere konsistens - men den skal ikke være pandekagedejsagitg! Der er stor forskel på melsorterne, når de mikses som i denne opskrift og ikke er en færdig blanding.
      Du må gerne vende tilbage med resultatet - det er godt med lidt erfaringer..
      Hilsen Katrine

      Slet
  2. Hej Katrine.
    De ser godt nok lækre ud, dem må jeg prøve. Men er det tapioca mel eller stivelse du bruger, eller er det ligemeget? Jeg har begge dele, men kender dem ikke så godt endnu, så måske du ved lidt mere om at bruge det ene eller det andet.
    Mvh Doris

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Doris!
      På mine poser står der Tapioca stivelse - men tapioca er jo stivelse, så ved ikke om der er forskel. Jeg bruger kun denne type, så har ikke erfaret om der er forskel.
      Det er lidt en spøjs opskrift fordi den er så anderledes i processen, så jeg glæder mig til at høre om dit resultat. Jeg har kun lavet brødet en gang og der var det an absolut succes, men jeg kom lidt ekstra mel i hist og her for at få en konsistens som jeg kunne arbejde med.
      //Katrine

      Slet
    2. Hej Katrine
      Nu har jeg så fået afprøvet opskriften, og nøj noget godt brød, det er da helt fantastisk så lækkert det er, sprød skorpe og super lækker og svampet krumme - bestemt ikke sidste gang jeg skal bruge den opskrift. Og som du skriver i dit indlæg, tror jeg også den ville være super til brunsviger. Jeg puttede også lidt mel i hist og pist for at kunne arbejde med dejen. Jeg lavede en ekstra portion, fordi - som du ved - jeg tog fejl af målene, men i den dej kom jeg lidt ekstra mælk, et æg og lidt ekstra xanthan gum, så var den også perfekt ;) Jeg prøvede også at lave grisini af dejen, men det var meget svært at arbejde med, og jeg havde svært ved at få dem sprøde, så efter de var bagt som du skrev, tørrede jeg dem ved 110 grader i en halv time :)
      Mange hilsner Doris

      Slet
    3. Hej Doris
      Feeedt, at brødet blev godt! Det er klart en dej der lige skal tilpasses lidt i processen og sådan må det bare være - tror at det er svært at tilpasse præcist.
      De tynde grisini-stænger er ret svære at arbejde med, da dejen er så blød, men her kan man jo heldigvis komme en del mere mel i - de må jo gerne være tørre:)

      Men dejligt, at det gik godt trods midtvejskrise med målingerne!
      Hmm, måske jeg skulle gå igang med en brunsviger!! Muums

      //Katrine

      Slet
  3. Hej Katrine
    Nu prøvede jeg igen med din opskrift og det gik meget bedre denne gang. Jeg forstår ikke hvad der gjorde forskellen for jeg gjorde nøjagtig det samme, men dejen blev 3 gange så tyk. Har dog i mellemtiden læst på en anden blog at de forskellige glutenfri meltyper er meget modtagelige overfor fugt og det derfor afhænger af vejret, hvor meget væske man skal bruge - altså mindre væske (eller mere mel) i regnvejr! Lyder mystisk, men det er måske det der har spillet mig et puds. Eller man kan ikke erstatte xanthan gummi med hørfrø-slim... Nu har jeg i hvert fald fået skaffet xanthan gummi...
    Til Doris: Når man kigger på den engelske opskrift, som Katrine henviser til står der tapioca flour or starch. Så jeg tror det er ligemeget om det er mel eller stivelse. Jeg har brugt mel og det har virket fint denne gang.
    Hilsen Lisa

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg bare rigtig glad for at høre! Det er en heelt anderledes måde at bage på - det med at den skal stå og samle sig over natten osv, så der kan sagtens være nogle steder det kan gå galt.. Det kan måske have noget at gøre med hørfrø-slim, da det jo indeholder lidt ekstra væske.. MEN fedt at det lykkedes!!! Håber at du nyder brødet:)
      //Katrine

      Slet