lørdag den 15. september 2012

'Rugbrød' på den glutenfri måde



Altså rugbrød bliver det aldrig, men den er så tæt på som jeg kan komme.
Opskriften er fra Kernesund Familie, hvor minus gluten er en del af leveformen.
Brødet er baseret på husk, som røres op med vand til en tyk gele. Geleen mættes så med grove kerner, frø og mel og krydres med carob og kommen, som giver brødet rugbrødssmag - man skal ikke lade sig skræmme af kommen, jeg bryder mig ikke selv specielt meget om det, men det kan slet ikke smages.
Det er lækkert sprødt i kanterne og holder formen. Der er ikke lige så meget krumme i brødet, men det er derfor at jeg kommer så mange kerner i - så der er noget bid.
Jeg har modificeret opskriften en smule, så den passer min smag bedre.. Flere frø, kerner og citron til at give syrlig smag, når nu det ikke er baseret på surdej.

Glutenfrit rugbrød
Bages dagen efter det er rørt sammen og giver to brød

1300 ml varmt vand
3 spsk FiberHusk
200 g knækket boghvede
130 g boghvedemel
240 g hirseflager
100 g hirsemel
100 g malede hørfrø, blend selv
100 g brunt rismel (fuldkornsrismel)
2 dl hel boghvede
3 dl blandede frø - solsikkekerne, hørfrø og græskarkerner er gode og mister ikke hele konsistensen ved bagning
30 g honning
70 g carob
2 spsk salt
1 spsk stødt kommen
2 spsk citronsaft

- den her opskrift kræver en røremaskine eller en meget stærk overarm!

1. Rør på maskinen varmt vand og husk til det geleer - det geleer meget!
2. Bland mel og krydderier i en skål, så det er blandet helt - hvis det kommes i hvert for sig kan der komme mange klumper
3. Kom lidt ad gangen de resterende ingredienser i og rør til det hele er rørt ud i geleen - det bliver en meget bastant masse, men den er god nok!
4. Smør to rugbrødsform med olie og fordel dejen heri - smør også brødets overflade med olie

5. Tildæk formene med film og stil dem et lunt sted natten over
6. Bag i kold ovn ved 175 C i cirka to timer (jeg bager det ofte 20 min længere) - det kommer fuldstændig til at ligne et rugbrød og med sprød skorpe.
Det hæver en lille smule i ovnen, men ikke noget der skal tages højde for.

TIP: Skær brødet ud, mens det er lunt og kom i fryseren i poser - så bevarer det dens sprøde kant.

7 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
  2. Hej Katrine. Det lyder som en spændende opskrift, men har lige en lille kommentar, man bør ikke bruge varmt vand fra hanen til madlavning, der kan være bakterier og rester af tungmetaller i fordi nogle af de billige vandhaner er lavet af alle mulige genbrugsmetaller som er smeltet sammen. Det er bedst at varme koldt vand :-)
    Mvh Doris

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Doris! Tak for at du gør mig opmærksom på det - jeg retter det!

      Slet
  3. Kan man undlade FiberHusk? Eller bruge en mindre portion?
    Min mave reagerer ikke så godt på det.
    Mvh Monica

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Monica.. Jeg tror desværre ikke at der er et substitut direkte for husk - det er den gelémasse, som hele brødet er baseret på.
      Hvis du skulle være vild og vovet, så ku du prøve at erstatte den med chiafrø, som du lader gelere i vandet - men jeg ved dog ikke om det har samme effekt. Jeg tror at jeg ville fordoble mængden af chiafrø, hvis jeg prøvede..
      Giv endelig lyd, hvis du prøver!
      //Katrine

      Slet
  4. Hej Katrine :-)
    Nu spørger jeg nok dumt, men hvad er carob :-)?

    Mvh. Karina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karina!

      Det er slet ikke dumt, det er ikke vildt udbredt. Det er et brunt pulver, som har en 'jordagtig' smag - på den gode måde:) Det er den, som gør at dette glutenfrie rugbrød kan smage af rugbrød... Det fåes i de fleste helsekost forretninger.

      //Katrine

      Slet