torsdag den 1. december 2011

Pastaforsøg #2 - 2. gang, lykkens gang! (glutenfri)


lykkedes det - den lækreste friske pasta!

Denne gang lavede jeg ikke ravioli, men almindelig båndpasta og brugte en anden opskrift. 
Jeg var oprigtig stolt, da jeg serverede denne pasta med mælkestuvet spinat - sikke et hit!


Jeg bruger i opskriften nogle ingredienser, som du måske ikke kender - tapioca mel og xanthan gum. Disse er to af mange gode produkter, som jeg lærte at kende, da jeg boede i Australien. Derovre er der et stort marked for glutenfri mad og derfor et hav af skønne produkter og kogebøger. I alle kogebøgerne blev der brugt bla. tapioca og xanthan gummi, men det var ikke ingredienser jeg kendte hjemmefra.
Tapioca - yucca, massava og maniok kaldes den også - er en rod som bliver brugt meget i Asien og Sydamerika. Den gode egenskaber som stivelse og kan eksempelvis bruges i stedet for majsmel ved jævning og kan også genopvarmes. Jeg køber tapioca hos en lille asiatisk købmand på Nørrebrogade ved Søerne. En pose med 500 g koster ca. 40 kr. 

Xanthan gummi fungerer som substitut for gluten og er det produkt, som jeg synes giver det  bedste resultat ved bagning sammen med HUSK. Xanthan gummi blandes i den tørre melblanding, ligesom hvis man ville bruge bagepulver. 
Det er et absolut must i min glutenfri bagning...

Tilbage til pastaen..:)

Jeg delte portionen op i 4 dele, hvor to af dem blev til almindelig pasta uden tilsat smag, en del blev citronpasta med revet citronskal og den sidste blev pasta med grove peberkorn.. Det glæder jeg mig til at afprøve..Frisk glutenfri pasta


160 g   Rismel
90 g     Tapiocamel
55 g     Hirsemel
3 spsk Kartoffelmel
1 spsk Xanthan Gummi - bindemiddel som jeg køber her http://rikana-sundkost.dk
1 tsk    Fint salt
2 spsk Olivenolie
3 store Æg
ca. 4 spsk vand


Du skal bruge: Stor skål, røremaskine/gaffel, 2 x lange stykker bagepapir og kagerulle


1. Sigt de tørre ingredienser sammen i en stor stål og miks godt
2. Pisk æg og olie sammen med en gaffel og bland i melet - jeg brugte bare en gaffel3. Tilsæt én spiseske vand af gangen til dejen har samlet sig og ikke er tør, men heller ikke fedtet - jeg bruger hænderne til at ælte med, når vandet tilsættes
4. Del dejen i 4 kugler og læg de 3 under et fugtigt klæde
5. Mellem to store stykker bagepapir, ca. 60 cm i længden, rulles dejen tynd. Sørg hele tiden for at løft dejen fra papiret, da det ellers rynker og kan sidde fast. Hvis der tilsættes fx peber eller citronskal drysses det over dejen her6. Når den ønskede tykkelse er opnået fordeles en lille smule rismel på dejen - det forhindrer strimlerne i at klistre sammen
7. Skær ud i de ønskede former - båndpasta, lasagneplader, ravioli..
8. Kog i saltet vand i ca. 3 minutter


Pastaen kan fryses, så lav en stor portion, der kan ligge i fryseren til de nemme aftener..Du kan også lave pastaen på en pastamaskine, men dejen skal rulles en del ud inden den kan køres igennem maskinen ved den højeste tykkelse. Kør pastaen igennem til ca niveau 5.10 kommentarer:

 1. Hej Katrine. Tak for denne opskrift, den fungerede ved første forsøg! Jeg prøvede cirton-udgaven til stegt fisk og hollandaise -OMG!

  Hilsen Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christina! Dobble OMG, det lyder godt!! Jeg kan godt forestille mig at den er god til fisk - eller en frisk tomatsauce og stegt kyllingebryst...
   Jeg siger tak for tippet og vil prøve den med fisk og hollandaise:)

   Hilsen Katrine

   Slet
 2. Hej Katrine :-)
  Tusinde tak for din opskrift! Det lykkedes første gang :-) Var lidt skeptisk, da jeg aldrig har lavet almindelig frisk pasta, men efter små 40 min. var der lækkert frisk pasta klar til maden :-) Kan klart anbefales!

  Mvh. Karina

  SvarSlet
 3. Hej Katrine
  Jeg er lige faldet over din side, og det ser godt nok nemt, og lækkert, ud.
  Jeg kan dog ikke finde et sted hvor det er muligt at købe xanthan gummi, linket i opskriften virker ikke, og ved almindelig søgning synes jeg ikke at kunne finde noget. Er der alternativer, andre navne eller en butik du kan anbefale?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej!

   Det er faktisk ikke muligt at købe xanthan gum i Danmark for tiden - Fødevarestyrelsen er igang med at teste det og det er derfor taget af markedet. Det bliver stadig solgt til producenter, ligesom det indgår i de fleste melblandinger.
   Det kan fås i helsekostforretninger Sverige eller over amazon.co.uk.
   Jeg synes, at der er det der gør den store forskel i mig bagværk og håber selvfølgelig at det snart kommer i butikkerne igen - jeg har hørt at det højst sansynligvis bliver efter sommeren.

   //Katrine

   Slet
  2. Hej igen.
   Tak for svar, jeg må købe det med næste gang jeg bestiller fra amazon.
   Jeg har afprøvet opskriften uden xanthan, det kunne ikke rulles tyndt uden det gik i stykker. Er det xanthanen der gør det elastisk?

   Slet
  3. Det var da så lidt...
   Ja, det er xanthan der gør det elastisk. Det er i fint pulverform og når det blandes med vand bliver det helt klistret. Kommercielt bliver det brugt til at tykne dressinger, saucer mv..
   Produktet 'guar gum' har nogenlunde samme egenskaber, men jeg har aldrig prøvet det..
   Du må give Amazon et skud, når du skal have fyldt op på lageret:)

   //Katrine

   Slet
 4. Hej Katrine!
  Jeg kan tilslutte mig din overskrift. Det er anden gang jeg forsøger mig med glutenfri pasta og denne gang brugte jeg din opskrift.
  Det blev så perfekt.
  Så tak for opskriften - den bliver gemt og brugt igen!
  MVH Katje

  SvarSlet
 5. Hej Katrine,
  Kan man erstatte xanthanen med almindelig HUSK? Eller har det et andet formål?

  Julie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Julie!
   Nej du kan desværre ikke erstatte xanthan gum med HUSK. Xanthan klistrer som lim og det er den egenskab der skal bruges.

   Slet